Een hele kleine Sharp MZ-80K

door Kim Houben

Zelf ben ik erg creatief ingesteld en ik word dan ook erg enthousiast als ik creativiteit bij anderen zie. En als dit ook nog eens in de retro sfeer is, al helemaal. Zo kwam ik op internet het volgende bijzondere project tegen van Yasushi Enari. Hij is een modelbouwer van miniaturen en had op de middelbare school begin jaren ’80 een project waarbij hij een 1:5 schaalmodel van de Sharp MZ-80K had gemaakt.

Sharp MZ-80K Computer club Limburg

Voor wie niet helemaal bekend is met de MZ-80k, de Sharp MZ is een serie personal computers die vanaf 1978 in Japan en Europa (met name Duitsland en Groot-Brittannië) door Sharp werd verkocht. Een van deze personal computers was de Sharp MZ-80k micro computer in 1979.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat de term MZ staat voor “Microcomputer Z80”, heeft de term MZ eigenlijk zijn wortels in de MZ-40K, een thuis computerkit geproduceerd door Sharp in 1978 met een eenvoudig hexadecimaal toetsenbord voor de invoer.

 

Een kleine 30 jaar later heeft Yasushi Enari zijn oude project weer uit de kast gehaald en deze vernieuwd, maar dit keer een werkende versie.  Met behulp van een Raspberry Pi Zero, een Li-Po batterij en een miniatuur LCD composiet videoscherm, heeft hij zijn 1981 model tot leven gebracht.

 

 

 

Omdat het een erg klein schaalmodel is, was het niet mogelijk voor hem om het toetsenbord te laten werken en heeft hij dit opgelost door met een Bluetooth toetsenbord te verbinden. Al met al een erg creatief proces en natuurlijk ook technisch een leuke uitdaging.

Een erg leuk project dat wellicht ook nog wel eens wat kan zijn voor de computerclub!

 

 

Meer foto’s van deze miniatuur
bron Panda Precision