WiFi voor Acorn computers

Acorn Electron WiFi kaart

Gedurende de corona crisis hebben we geen bijeenkomsten gehad. Dat wil echter niet zeggen dat er niets gebeurd is op retro-computer gebied.  Een van mijn mooiste ontwikkelingen is toch wel de WiFi kaart voor de Acorn Electron en later ook een uitvoering voor de BBC Micro.

De WiFi kaart voor de Electron past in een slot van de Plus-1. Op deze kaart zit een ESP8266 WiFi module, sideways ROM en 128k paged RAM voor buffering. De WiFi kaart voor de BBC Micro wordt via de 1-MHz bus aangesloten. Deze uitvoering bevat vrijwel dezelfde hardware in de kern, alleen de sideways ROM ontbreekt hier omdat deze via de 1-MHz bus niet beschikbaar is. Daarvoor krijg je een aparte Flash-ROM meegeleverd met de benodigde software.

De software bestaat uit een driver voor de ESP8266 module en een aantal commando’s om o.a. verbinding te maken met een WiFi-netwerk, bestanden te downloaden vanaf een webserver. Ook kan je hiermee draadloos printen naar een netwerkprinter. Een aparte ROM voorziet in WiDFS waarbij disk-images op een webserver gemount kunnen worden. Deze kunnen gebruikt worden als een normale disk drive voor zowel het lezen als schrijven van data. Voor de BBC Micro zijn met WiDFS zo’n 4000 software titels direct beschikbaar vanaf http://bbcmicro.co.uk.

Dat deze printen een succes zijn is niet alleen te merken uit het aantal verkochte exemplaren. Inmiddels heeft ook een aantal personen uit de Acorn community zich al bezig gehouden met uitbreidingen voor deze print. Zo zijn er al diverse ontwerpen voor 3D geprinte behuizingen gemaakt. Ook heeft iemand al een echte NTP client geschreven zodat de actuele tijd opgevraagd kan worden bij een NTP server.

Ofschoon deze WiFi printen ontstaan zijn vanuit een experiment op een Acorn Atom, is voor de Atom op dit moment nog geen bruikbare WiFi kaart en software beschikbaar. Hier wordt echter wel nog aan gewerkt. Via een conversie-print sluit je de Beeb-Wifi aan op de uitbreidingsbus van de Atom.

Voor meer informatie zie https://acornelectron.nl.